Fordeler med lydbøker for barn

Det å skape leseglede for barn fra tidlig alder er viktig. Mange spesialister og pedagoger anbefaler høytlesning for barn helt fra de er nyfødt. Dette er for å forsterke ordforrådet til de aller minste, og etter hvert som tiden går, for å stimulere fantasien. Derimot er det ikke bare høytlesning som kan bidra til å utvikle fantasien og leseglede. En lydbok er også en flott måte å dyrke bokinteresserte barn.

De siste tiårene har den digitale verden blitt en del av barns oppvekst. Det er ofte fristende for foreldre å bruke nettbrett eller TV-skjermen som barnevakt, men en lydbok stimulerer fantasien mye bedre enn en film. Selv om lydbøker ikke er noe nytt, er derimot kvaliteten mye bedre nå enn den var for noen tiår siden. Verktøy som lydbøker.com gjør det enkelt å finne den appen som passer best for dine barn.

En mestringsfølelse

Det å forbedre både fokus og fantasi gjennom lydbøker er derimot et eksempel på hvordan selv barn med lesevansker kan mestre bøker og føle seg likeverdig som klassekamerater som ikke opplever lesevansker. FHI oppgir:

«Tidligere antok vi at kanskje 4 prosent av den norske befolkning led av dysleksi. Nyere forskning tyder på at dette tallet sannsynligvis er for lavt, og at tilstanden rammer så mange som 5-8 prosent av befolkningen.»

Mange fordeler med lydbøker

Når barnet hører på lydbøker må de forestille seg hva som skjer, noe som er godt for både fokus og fantasi. Ordforrådet blir også forbedret, samtidig som de også blir bedre lyttere. Mange barn blir også inspirert til å lese bøkene de allerede har hørt på lydbok, da det ofte oppleves som lettere for dem da de allerede har en idé om handlingen i boken.