Fordeler med å studere økonomi

Nærmest uavhengig av hvilken stilling du ønsker deg i livet eller hvilken bransje du er i, er det lurt å ha peiling på økonomi. I en verden som er i stadig forandring er det greit å ha en bredere forståelse av hvordan økonomien fungerer, og hvordan du kan bruke kunnskapen på dette feltet til å gjøre ting enklere for deg selv.

studereMed en fleksibel utdanning innenfor økonomi kan du ende opp med å komme deg til topps i organisasjoner og i næringslivet.

Fordeler med økonomisk forståelse og utdannelse inkluderer:

  • Kritisk tenkning
  • Analytiske ferdigheter
  • Forståelse for forretning
  • Et stort omfang av jobbmuligheter

Med forretningsforståelse lærer du hvordan virksomheter skaper verdier og hvordan avgjørelser fattes. Evnen til å tenke kritisk lar deg vurdere ny informasjon på en rasjonell og systematisk måte. De analytiske ferdighetene du lærer kommer godt med når du skal analysere store mengder med tall, og du forstår hvordan virksomheter tar beslutninger ved hjelp av analyser.

Et hav av valg

Innenfor økonomi finnes det mange muligheter og mange retninger du kan gå i. Skaffer du deg generell kunnskap om hvordan penger faktisk fungerer, kan du få bruk for det i hverdagen – så vel som i jobbsammenheng. Når du for eksempel skal sammenligne lån for å finne det gunstigste lånet for deg – det du kan spare mest penger på – kommer økonomiutdannelsen godt med.

Dersom du tilpasser utdanningen din etter samfunnets utvikling, vil dette være med på å åpne mange dører i jobbmarkedet for deg. Mange økonomistudenter velger derfor å ta kurs innen digitalisering, med fokus på ting som «business analytics». Hva det innebærer å jobbe innenfor økonomi er noe som forandrer seg hele tiden, men økonomistudiene i seg selv har kommet for å bli.

På arbeidsmarkedet er det mange som ønsker seg økonomer som er kyndige innen dataanalyse og/eller IT, så dette kan være verdt å ha i tankene hvis du vurderer en utdannelse innen økonomi og lurer på hvilke retninger som kan være verdt å gå i. For øvrig åpner det seg mange dører for de som velger å studere økonomi og administrasjon, og det er fort gjort å ende opp med å passe inn i nærmest hvilken som bransje.

Etter endt studie

Som nevnt finnes det et hav av muligheter for deg med bakgrunn innenfor økonomi, men la oss se på noen ganske vanlige yrkesveier for de som for ønsker å ta en bachelor i økonomi og administrasjon. Økonomisk rådgivning er en retning som mange velger, og her kan du jobbe med å gi bedrifter og kunder kvalifiserte råd om hvordan de kan gjøre det beste ut av sin egen økonomi. Men en slik utdannelse kan du drive egen virksomhet eller jobbe i bank.

Prosjektleder er et annet populært yrke, og her får du brukt evnene dine til planlegging, gjennomføring og evaluering av prosjektarbeid. Folk med denne stillingen finner du i alle mulige bransjer, fra offentlig sektor til markedsføring. Eller kanskje du heller ser for deg selv innen ledelse? Mange økonomisk kyndige tjener godt som butikksjefer og daglige ledere.